Logo — Garderen

Nieuws

‘Animals in Art. Collectie De Heus – Zomer’ in museum Nairac

9 nov, 2015
‘Animals in Art. Collectie De Heus – Zomer’ in museum Nairac —

Door: Museum Nairac. Museum Nairac toont deze winter van 14 november 2015 tot en met 5 maart 2016 de tentoonstelling ‘Animals in Art – collectie De Heus – Zomer’.

Advertentie
Ten Hulscher

Dieren zijn altijd al een onderliggend thema in de kunst geweest. Ook hedendaagse kunstenaars hebben het dier als onderwerp omarmd. Dit komt duidelijk naar voren in de tentoonstelling ‘Animals in Art’, die een ruime selectie toont uit de collectie De Heus – Zomer. Vanaf 1989 verzamelt het echtpaar Victoria en Henk De Heus-Zomer hedendaagse kunst. Resultaat van deze passie is een brede verzameling kunstwerken van een uiteenlopend palet aan hedendaagse kunstenaars, uit Nederland en ver daarbuiten. De collectie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande particuliere collecties van hedendaagse kunst in Nederland.

De beweegredenen voor kunstenaars om het dier als onderwerp te nemen zijn zeer divers. Ze kunnen zo simpel zijn als het tot uitdrukking brengen van de schoonheid van het dier, tot het duidelijk maken van een politiek standpunt. Veel kunstenaars van nu grijpen terug op de kunst van toen, waarbij een symbolische betekenis van het dier veelvuldig aan de orde komt. De werken in de tentoonstelling zijn zeer divers, niet alleen in formaat maar ook in betekenis en achtergrond. Diverse technieken zijn vertegenwoordigd wat leidt tot een gevarieerde, dynamische en stimulerende tentoonstelling vol dieren die menselijke emoties oproepen. In de tentoonstelling worden we uitgedaagd niet alleen te kijken, maar ook de verhalen achter de kunstwerken te ontdekken.

‘Animals in Art’ is een tentoonstelling voor jong en oud, met belangstelling voor het dierenrijk en de kunst die dit viert. Er is werk te zien van Zhang Linhai, Daniel Schlier, Ina van Zyl, Koen Vanmechelen, Joost van den Toorn, Song Kun, Han Schuil, Neo Rauch, Carl-Henning Pedersen, Marc Mulders, Nan Mooy, Gabriëlle van de Laak, Paul Klemann, Gary Hume, Henk Hofstra, Chi Peng, Wilhelm Sasnal, Frank van Hemert, Reinhoud, Ger van Elk, Gerrit Benner, Pierre Alechinsky, Erik Andriesse, Charles Avery, Jean-Marc Bustamente, Hiske Wiersma, Huang Xiang Jiang, Guido Vlottes, John van ‘t Slot, Jannis Marwitz, Adam Helms en Hannes Postma.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus die verkrijgbaar is in de museumwinkel. Meer informatie: www.nairac.nl

Animal_afb.2