Logo — Garderen

Nieuws

De Nationale Molendag komt er weer aan!

29 apr, 2016
De Nationale Molendag komt er weer aan! —

Tekst: Bert de Lange / Foto: Mich Buschman

Advertentie
Deurbeslag.nl

Eens in het jaar is het Nationale Molendag. Die dag zijn alle molens in Nederland in beweging. Ze malen, zagen of slaan olie. Als er voldoende wind is, draaien de windmolens; de molens met een waterrad hebben water genoeg. Ze zijn alle geopend voor het publiek.

Waarom een Nationale Molendag?

Deze nationale, jaarlijkse dag wordt gehouden om aandacht te geven aan de belangrijke geschiedenis van de 2500 jaar oude machines. Tot de uitvinding van de stoommachine waren molens de machines die door wind en waterkracht in werking konden worden gezet. Vóór de jaartelling werden ze voornamelijk gebruikt voor het malen van graan.

Vanaf het jaar 1250 werden in Nederland de eerste molens gebruikt voor het malen van graan, het maken van papier, het slaan van olie, het slijpen van messen en zwaarden, het bewerken van koper enz. De poldermolens zorgden voor de ontwatering en het droogleggen van meren; zo kwam geleidelijk de industrialisatie in Nederland op gang. Voor allerlei doeleinden werden de molens daarna gebruikt, zoals in de ijzer- en linnenindustrie. Maar er zijn nog wel 50 voorbeelden te noemen waarbij de wind- of waterkracht van een molen nodig was.

Bij de molens in Nederland zijn diverse demonstraties en evenementen. Op de website www.molens.nl is informatie te vinden over de functie van de molens en waar ze te vinden zijn.

Bezichtiging Garderense molen

Op de molen in Garderen wordt rogge gemalen die geproduceerd is zonder chemische middelen. Het meel wordt door de boer gebruikt voor de productie van biologisch verantwoord vlees. In de molen krijg je een rondleiding en wordt iets verteld over de geschiedenis van de bouw van de molen. Er worden pannenkoeken gebakken van het speciale pannenkoekenmeel van de Garderense molen. Daarnaast wordt er verse koffie, chocomel of cola geschonken.

Dus pak de fiets of de auto en maak een mooie molentocht!