Sinds kort is de website ‘Ermelookaround’ in de lucht. De site biedt een overzicht van oude verhalen en wetenswaardigheden over Veluwse plaatsen, aangevuld met een uitgebreide collectie van foto’s en ansichten. Voor je het weet, worden nostalgische gevoelens en herinneringen opgeroepen! Met behulp van actieve deelname van de lezers wordt geprobeerd om de verhalen verder uit te breiden en compleet te maken. Ook is informatie over nieuwe plaatsen van harte welkom.
De collectie op www.ermelookaround.nl bestaat uit ongeveer 2000 foto’s en ansichten van de plaatsen Elburg en Doornspijk, Ermelo met z’n buurtschappen, Garderen, Harderwijk en Hierden, Nunspeet, Elspeet en Uddel, Vierhouten en Hulshorst en Putten. Ook ansichten van het ‘Veluwse leven’ met zijn natuurschoon, boerderijen, klederdrachten, enz. zijn in de collectie opgenomen.
Jan Garritsen is initiatiefnemer van deze unieke website. Over het ontstaan schreef hij zelf:
“Bij mijn onderzoek over de familie Wuestman kwam ik in aanraking met de heer Ruurd Wuestman, directeur van de kantoorboekhandel met die naam in Harderwijk. Op een herfstige middag in oktober 2013 mocht ik in het fraaie kantoorpand in Harderwijk bij hem op bezoek komen. Ik was verbaasd wat ik er aantrof aan gegevens, in het bijzonder de honderden ansichtkaarten van de Noordwest-Veluwe.
Enige dagen later schreef ik de heer Wuestman: “Wat zouden veel mensen een grote mate van nostalgisch plezier hebben bij het zien van deze oude foto’s van hun woonplaats en/of omgeving. In het bijzonder in deze tijd wanneer meer en meer blijkt dat het verkrijgen van informatie over “voorheen, over dat van vroeger, over het oude” steeds sterker wordt. Getuige de kijkcijfers naar programma’s zoals “Andere Tijden”, “Jeugdherinneringen”, “Herinner je je Ermelo/Garderen/Harderwijk enz” e.d. Wellicht is er een mogelijkheid deze prachtige collectie ‘aan den volke’ te tonen, waarbij ik u graag met een aantal oud-collega’s de helpende hand aanbiedt.”
Het antwoord van de heer Wuestman liet niet lang op zich wachten: “Het is inderdaad een prachtige collectie en ik kan me voorstellen dat veel mensen hier plezier aan kunnen beleven. Het zou dus mooi zijn als de collectie ontsloten kan worden.” Met z’n vijven gingen we aan de slag en na vele uren van noeste arbeid was de klus geklaard. En hoe nu verder? Vele opties passeerden de revue en uiteindelijk werd besloten een site in het leven te roepen, waarop de collectie wordt gepresenteerd.”
Op de bijzondere website vind je ook een pagina vol geschiedenis over en ansichtkaarten van Garderen. Erg de moeite waard om door te lezen!