Logo — Garderen

Nieuws

Feestdag oranjevereniging: plezier voor iedereen

23 jun, 2015
Feestdag oranjevereniging: plezier voor iedereen —

Door: Gonny Livestroo.

Advertentie
Standaard afbeelding

Zeventig jaar geleden werd Garderen door de Canadezen bevrijd en in datzelfde jaar werd ook de Oranjevereniging Garderen opgericht. Tijd voor een feestje vond de Oranjevereniging die alle inwoners van Garderen, van jong tot oud. Dat gebeurde op Sportpark De Westeneng te Garderen.

Na het waterballet was het voor de meesten niet moeilijk om aan burgemeester Asje van Dijk ‘s verzoek te voldoen om even stil te staan bij het feit dat mensen uit een ander land, 70 jaar geleden, hier naar toe zijn gekomen omdat zij ons ook de vrijheid gunden.

“Liefde”,”vrijheid” en “geen haat” waren de antwoorden van de kinderen op Van Dijk ‘s vraag wat bevrijding voor hen betekent en daar was de burgervader het van harte mee eens. “Luister maar eens naar het liedje ‘Morgen zal het vrede zijn’ van Marco Borsato” adviseerde van Dijk, ”dan zullen jullie beseffen hoe blij jullie mogen zijn dat het hier vrede is”.

Na deze woorden werd het mozaïek, voorstellende het wapen van Garderen, onthuld. Wethouder E. Fokkema sneed na het officiële gebeuren de mega grote feesttaart aan en daarbij zorgden de vrijwilligers dat er deze dag voor iedereen ruim voldoende drinken voorhanden was.

Hoogtepunt van de middag was toch wel de zeepkistenrace, waarbij maar liefst 16 teams aan de start verschenen. Om het parcours extra bijzonder te maken had de Vrijwillige brandweer Garderen gezorgd voor speciaal milieuvriendelijk schuim dat over de langsrazende teams werd gespoten. Hilariteit alom bij zowel deelnemers als toeschouwers.

Ook de niet deelnemende kinderen werden regelmatig getracteerd op een verkwikkende schuimdouche van de brandweer. De prijs voor de mooiste zeepkist ging naar Tim van de Langhemeen en Stef Nesselaar die in hun categorie, groep 7 en 8, ook de 2e prijs voor de snelste tijd in de wacht sleepten.

De 3e prijs was voor IJsbrand Koning en Tim vd Steeg en de 1e prijs was voor de enige deelnemende damesteam in deze categorie: Marin en Ilse, De tweeling Daniël en Ruben waren de winnaars in de categorie groep 5 en 6. Het verschil in tijd bij de deelnemers in deze categorie voor de 2e en 3e plaats was echt minimaal.

Jeffrey Bouman en Peter Vermeer reden het parcours in 1.39.40 en Tom Baauw en Stefan Schuiteman in 1.39.47. Jens Schuiteman en Jesper den Uijl, categorie groep 3 en 4, zetten een fantastische tijd neer van 1.59.56 en waren daarmee sneller dan veel van de oudere deelnemers. Een feestje om naar te kijken was het team groep 1/2: Rudi Vaarkamp en Seth Smith. Ook zij kregen een prijs.

Voor herhaling vatbaar deze activiteit van de Oranjevereniging vond menigeen. Na afloop waren er patatjes en knakworstjes voor alle kinderen en werd het feest voortgezet met een barbecue en een gezellige feestavond voor de oudere Garderenen met professionele DJ’s en zanger Clarance van de Schaaf. Een zeer geslaagd feestje voor jong en oud!