Logo — Garderen

Nieuws

Garderense molen De Hoop bestaat 165 jaar

7 nov, 2018
Garderense molen De Hoop bestaat 165 jaar —

In 1852 brandde molen ‘De Hoop’ in Garderen door blikseminslag tot op de grond toe af, samen met het ernaast gelegen molenaarshuis. Dit had directe gevolgen voor de inwoners van het dorp: zij zouden nu zonder meel voor het bakken van brood en veevoer komen te zitten. Er werd daarom direct begonnen met de bouw van een nieuwe molen.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Restauratiewerkzaamheden

De huidige eigenaar van de molen is de gemeente Barneveld. Zij heeft de uit twee delen bestaande wiek om redenen van veiligheid door de molenmaker laten vervangen en ze heeft onderhoud aan de molen laten uitvoeren. Ook het schilderwerk van de molen is grondig onder handen genomen. Het geval? Een 165 jaar oude molen die weer als nieuw in het Garderense landschap staat!

Onderhoud vraagt vakkennis

Het is noodzakelijk dat de molen regelmatig draait en goed onderhouden wordt. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig die hart hebben voor dit monument. Mocht jij dit ook belangrijk vinden en interesse hebben in deze vrijwilligersfunctie, dan ben je van harte welkom om langs te komen op een zaterdag, als de molen draait. In het pand onder de molen is het toeristenbureau tot begin maart gesloten. Het gevolg is dat deze ruimte leegstaat en als galerie of tentoonstellingsruimte gebruikt kan worden. Heb je interesse? Kom dan langs als de molen draait. Uiteraard ben je ook zonder interesse in de ruimte van harte welkom om op zaterdagen te zien hoe het graan tot meel vermalen wordt in deze eeuwenoude molen.