Je hebt vast weleens te maken gehad met een teek: hetzij dat je er één zag zitten op jouw huisdier, dat je zelf een beet had of dat je erover las in een tijdschrift. Maar wat zijn het precies voor beestjes, waarom kunnen ze gevaarlijk zijn en waar kom je ze het vaakst tegen?
Een teek is een kleine parasiet die officieel behoort tot de spinachtigen. Het beestje leeft van het bloed van ‘gastheren’: mensen of dieren, zoals vogels en diverse zoogdieren. Daarom is het goed mogelijk dat jouw kat of hond na een buitenwandeling één of enkele van deze beestjes in zijn vacht heeft zitten. De teek laat zijn ‘gastheer’ pas weer los wanneer hij zichzelf helemaal gevuld heeft met bloed. Dat kan na een paar uur zijn, maar het kan ook enkele dagen duren: een teek kan namelijk wel tien keer zijn eigen lichaamsgewicht opzuigen. Vandaar dat de parasiet enorm bol wordt wanneer hij zich volgezogen heeft en hij een heel ander uiterlijk heeft gekregen.
Teken zijn zogenaamde ‘vectoren’. Dat houdt in dat ze ziektes met zich mee kunnen brengen die overgebracht worden op mens of dier. De bekendste is de ziekte van Lyme. Deze aandoening kan bij mensen zorgen voor problemen aan het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Een klein percentage van de tekenbeten (zo’n 1 à 2%) leidt uiteindelijk tot de ziekte van Lyme.
Ga je wandelen in bijvoorbeeld het Speulder- of Sprielderbos, dan is de kans groot dat je in een gebied met veel teken loopt. Ze verstoppen zich namelijk graag in bomen, struiken en gras. Een goede manier om te ontdekken of ergens veel teken voorkomen, is door een wit laken over de grond te slepen. Draai je het laken na dit zogenaamde ‘teekslepen’ om, dan kun je zien hoeveel teken zich hierop verzameld hebben.
Let erop dat je bij het naar buiten gaan niet op blote voeten loopt en zorg voor bedekkende kleding tijdens (onder andere) boswandelingen. Bovendien is het goed om jezelf of elkaar naderhand te controleren op mogelijke teken. Ook jouw huisdieren kun je hierop checken. Ben je gebeten door een teek? Zorg dan dat deze zo snel mogelijk volledig wordt verwijderd. Dit kan met behulp van een speciale tekentang, waarmee het gehele beestje in één beweging uit de huid gedraaid wordt.