Logo — Garderen

Nieuws

In het spoor van de wisent!

2 aug, 2016
In het spoor van de wisent! —

Tekst: Angelique Overbeek

Advertentie
Deurbeslag.nl

Bij het vertrekpunt op vakantiepark De Berkenhorst in Kootwijk worden we hartelijk verwelkomd door IVN gids Jan. Hij geeft een korte inleiding, waarbij hij zonder problemen óók voor de Zwitserse toeristen in het gezelschap toespreekt. Het weer is prachtig, het treintje staat klaar, de geluidsinstallatie wordt nog even getest… even schudden en we gaan op weg! We worden gewaarschuwd voor een hobbelige rit: zeebenen op het Kootwijkse zand. Zouden we ze gaan zien vandaag? Natuurlijk hebben we het over de drie wisenten, de twee koeien en het jonge stierkalf. Hoe zouden ze het maken? Hebben ze zich al buiten het wengebied gewaagd, of houden ze zich op de vlakte?!

In een half uur rijden we van het vakantiepark naar het Kootwijkerzand. We rijden afwisselend door bossages en heide gebieden terwijl de gids ons over de historie en de cultuur vertelt. Een mooiere inleiding kun je je eigenlijk niet wensen. Per electrotrein door het landschap van nu met de verhalen door de historie heen. Je hebt er gelijk ‘beeld’ bij. Het ontstaan van het Kootwijkerzand, de gevolgen van de IJstijd en de erfenis van het cultiveren van het landschap tot natuurbeheer anno 2.0.1. en verder…

Schermafbeelding 2016-08-02 om 14.32.19Schermafbeelding 2016-08-02 om 14.07.57Schermafbeelding 2016-08-02 om 14.07.50
Langzaam maar zeker komen we in het nieuwe leefgebied van de wisenten en we stoppen bij het wengebied. Daar stappen we uit en gaan we verder te voet… in het spoor van de wisent. We volgen de gids terwijl hij ons vertelt over de uitzet- en gewenningsperiode van de wisenten. Tussentijds wijst hij ook op sporen van de andere bewoners, bijzonderheden van planten of eigenschappen van insecten.

We komen langs een stukje weide waar de wisenten zich regelmatig ophouden, maar door het hoge gras liggend niet te zien zijn. Misschien…?! Mmm… we zoeken nog even verder! We hebben te maken met een schuchter gezelschap dat een voorkeur heeft voor vaste plekken. En eenmaal goedgekeurd, lijken dat de ankerpunten te zijn – ook al is het ‘wen’gebied uitgebreid tot een groter ophoudgebied.

Schermafbeelding 2016-08-02 om 14.08.12

Laten we eens gaan kijken bij het aangelegde ven waar de eerste kennismaking bij de officiële opening plaatsvond… je weet maar nooit! Ook daar is het verdacht stil: jammer. Of tóch… er beweegt iets roodbruins tussen de boomtakken! In al hun starheid zou je ze bijna niet onderscheiden van de achtergrond, maar daar zien we ze dan toch. Beide koeien, het jong drinkend, badend… En ineens zoeken ze weer de beschutting van het bos. Tja, te veel aandacht is tenslotte ook niet goed voor je ego!

Wisent en jong

Blog wisenten 2