Logo — Garderen

Nieuws

Ondernemers zijn erkend leverancier

18 jun, 2015
Ondernemers zijn erkend leverancier —

Veluwse Vachten en de Ouwendorperhoeve uit Garderen en geitenboerderij Groote Stroe uit Stroe hebben vorige week uit handen van Gelders Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk een certificaat in ontvangst mogen nemen, waarop te lezen is dat zij erkend zijn als producent van Erkende Veluwse Streekproducten.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Daarnaast werden nog een zevental andere bedrijven afkomstig van de Veluwe gecertificeerd. De overhandiging vond plaats naast de biologische pluktuinen van het Van der Valk Hotel De Cantharel in Ughelen dat zelf ook behoort tot de nu in totaal 23 bedrijven die het keurmerk mogen voeren.

Het keurmerk Erkend Veluws Streekproduct garandeert de consument dat een product en de grondstoffen van de Veluwe afkomstig zijn. Ook de verwerking van deze grondstoffen vindt op de Veluwe plaats. Het Erkend Veluws Streekproduct is een gezamenlijke activiteit van stichting Streekeigen Producten Nederland en het Veluwefonds. Deze laatste zet zich in voor de streekproducten uit oogpunt van promotie van de Veluwe.

Nelleke Meersma en Adriaan Antonis van de Ouwendorperhoeve hebben het keurmerk verkregen met hun schapenkaas en zuivel en het vlees van hun zeldzame huisdierrassen, zoals De Bonte Bentheimervarkens en de Lakenvelderkoeien die rondom hun boerderij alle ruimte hebben. Gedeputeerde Van Dijk: “Streekproducten leveren door de verkoop aan toeristen vaak aanvullende inkomsten op en dragen enorm bij aan het imago van de streek.

De producten staan voor authenticiteit, puurheid, gezondheid, aandacht en duurzaamheid. Mooi dat er nu weer een aantal bijzondere producten worden toegevoegd aan de lijst van erkende Veluwse streekproducten”. Bij de naam streekproduct denk je eigenlijk niet meteen aan vachten, maar natuurlijk zijn vachten van wilde zwijnen en herten uit de omgeving en de vachten van de schapen van de Elspeetse schaapskudde zeker streekgebonden producten.

Rouke Bloemsma en Stijn Harbers van Veluwse Vachten hebben het keurmerk gekregen, omdat zij deze vachten verzamelen, bewerken, laten looien en op de Veluwe verkopen. Ook zoeken zij steeds naar nieuwe toepassingen van de huiden, zoals het bekleden van krukjes bijvoorbeeld. Daarbij werken zij regelmatig samen met de Ouwendorperhoeve.

Stijn Harbers van Veluwse Vachten: “Wij verzorgen het looien van de huiden van de Ouwendorperhoeve en zijn ook begonnen met het eeuwenoude ambacht van perkament maken. Een arbeidsintensief proces waarbij van schapenhuiden, uiteraard van de Elspeetse kudde, vellen perkament worden gemaakt. Van het vel van een schaap van de Ouwendorperhoeve hebben wij ook perkament gemaak en daarvan is een lampenkap gemaakt die weer verkocht wordt in de winkel van de Ouwendorperhoeve!”.

Een heel duidelijk voorbeeld van het voldoen aan de eis dat het product in eigen streek verwerkt moet worden. Wie ook nog iets van geitenboerderij de Groote Stroe wil weten kan zondag 21 juni op de Wolweg 21 in Stroe een kijkje komen nemen op de open dag. Ook de Ouwendorperhoeve doet mee aan de landelijke open dagen “lekker naar de boer” op 20 en 21 juni.