Logo — Garderen

Nieuws

25 jaar molenaar in Garderen

23 jun, 2015
25 jaar molenaar in Garderen —

Volgende maand, om precies te zijn op 7 juni 2015, is Bert de Lange (83) uit Bennekom vijfentwintig jaar vrijwillig molenaar op de in 1852 gebouwde korenmolen De Hoop in Garderen.

Advertentie
Deurbeslag.nl

De Lange hield zich voor zijn werk nog bezig met oppervlakte geologie toen een collega hem vertelde vrijwillig molenaar te zijn. De Lange, die tot dan niet wist dat dit mogelijk was, vond het heel apart om te horen en besloot dat het ook wel iets voor hem zou zijn. In 1986 begon hij daarom aan zijn opleiding als vrijwillig molenaar.

Hoewel De Lange ‘s vader hoofdonderwijzer was, viel de spreekwoordelijke appel niet zo heel ver van de boom, want opa De Lange was van beroep molenaar geweest. Omdat het ouderlijk huis van de jonge Bert en de molen van zijn opa nogal ver bij elkaar vandaan lagen, heeft hij daar trouwens niet heel veel van meegekregen qua kennis over molens. Alles moest tijdens zijn stages bij verschillende molentypes in het land geleerd worden.

In 1988 behaalde De Lange zijn molenaarsdiploma en begon hij bij molen De Zwaan in Lienden, waar hij ook zijn opleiding begonnen was. Hierna volgde De Doesburger molen in Ede: iets dichter bij huis en een van de oudste windmolens van Nederland. In 1990 maakte De Lange de overstap naar de Garderense molen.

De Lange: “Voordeel van deze molen is dat het informatiepunt voor toeristen hier ook gevestigd is. Dat zorgt voor extra bezoekers en dat is leuk natuurlijk”. Ook vindt hij het mooi om zijn kennis over te dragen aan een jongere generatie. De bezoekjes van de kinderen van groep 2 en 3 van de plaatselijke basisschool vind hij wel gezellig, maar liever zag hij de wat oudere kinderen uit de omgeving van Barneveld naar de molen komen om hen het prachtige mechanisme van de molen uit te leggen.

Gelukkig komen er in het voorjaar ook heel wat schoolklassen met oudere kinderen uit het hele land een kijkje nemen, zodat De Lange toch wel zijn enthousiasme over ons historisch erfgoed kan overbrengen. De Da Costaschool uit Den Haag is zelfs een vaste jaarlijkse bezoeker. Heel blij is De Lange overigens met het feit dat de Garderense molen na lange tijd weer een Garderense molenaar heeft: Henk ter Harmsel.

Daarbij krijgen de in totaal 4 molenaars al geruime tijd hulp van de 16-jarige Frans Reijnders uit Garderen. Dat biedt hoop voor de toekomst, want nieuwe vrijwillige molenaars zijn nog steeds hard nodig. “Molens kunnen afschuwelijk gevaarlijke dingen zijn als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Een goede opleiding is dus belangrijk” aldus De Lange die zich gelukkig prijst dat er in de afgelopen 25 jaar geen enkel ongeluk heeft plaatsgevonden.

Hij is ook heel blij dat de eigenaar van de molen, de gemeente Barneveld, goed zorgt voor dit gemeentelijke monument. Enige tijd geleden is er zelfs een volledige brandblusinstallatie geïnstalleerd. Vrij uniek volgens De Lange die er intussen voorzichtig over denkt om afscheid te nemen van zijn grote hobby.