Door: Gonny Livestroo.
Al veertig jaar werkt Hilco Woltinge bij camping De Hertshoorn in Garderen, waar hij verantwoordelijk is voor het algehele onderhoud. Zoveel jaar bij een bedrijf dat is iets wat je tegenwoordig niet zo heel veel meer hoort. Best wel uniek eigenlijk. Dat vonden ook Anita en André Licht, eigenaars van de camping, die daarom vorige week voor de jubilaris een receptie organiseerde in hun restaurant die bijzonder druk bezocht werd.
Dat Hilco (1952) met en in ‘het groen’ wilde werken, was voor hem al jong een uitgemaakte zaak. School had hij bijzonder weinig mee. Liever was hij buiten met planten bezig. Op zijn 14e gaf hij er echt de brui aan en zijn ouders vonden dat hij dan maar moest gaan werken. Geen probleem: Hilco wilde niets liever. Het werd de Azaleakwekerij van de familie Oud uit Aalsmeer waar nu de Fontein is gevestigd.
Voor Hilco, geboren en getogen op Nieuw Milligen, een ‘kippeneindje’. Toch was dat binnen werken in de kassen juist iets wat Hilco niet echt leuk vond. Het was hem ook te saai. Hij zocht werk waar hij wat meer mensen om zich heen zou hebben. Na zijn diensttijd ging hij daarom eerst een poosje bij Agam werken, dat o.a. Mercedessen importeerde, en in zijn vrije tijd zocht hij toch weer het groen op door enkele particuliere tuinen te onderhouden.
Zo kwam hij in contact met Selderij sr., die hem vertelde dat zijn zijn zoon Roel nog iemand zocht die het onderhoud van zijn camping De Hertshoorn op zich wilde nemen. “Iets voor jou?” vroeg Selderijk sr. en om een lang verhaal kort te maken: in 1975 begon Hilco op de camping. Er werd wel verwacht dat hij van alle markten thuis was, want de werkzaamheden waren nogal uiteenlopend. Van gras maaien, elektriciteit aanleggen en helpen met de bouw van de toiletgebouwen tot aan het schoonmaken van deze gebouwen op zondag aan toe.
Veel ging in die tijd nog handmatig. Hilco: “Het eerste wat ik mocht doen toen ik begon was een zinkput graven! Nu zijn er allerlei handige hulpmiddelen die je bij het werk helpen, maar toen stond je gewoon met het schepje die zinkput of een geul te graven. Het was allemaal veel arbeidsintensiever. Het hoofdgebouw, de winkel en de toiletgebouwen werkten ook allemaal op gasflessen. Natuurlijk waren die altijd op de meest ongelegen momenten leeg!”.
In het verleden stonden er voornamelijk stacaravans op het terrein, tegenwoordig ligt de nadruk weer op het échte kamperen. Het zijn nu tenten en toercaravans en een aantal lodges, boomtenten e.d. Camping De Hertshoorn is een camping met uitgebreide voorzieningen en het onderhoud wordt nu door 3 vaste medewerkers verricht. Hilco: “ ‘s Zomers is het altijd hard werken. ‘s Winters als er niet gekampeerd wordt is het natuurlijk rustiger”.
Hoogtepunt vond Hilco het feit dat De Hertshoorn in 1990 ‘Camping van het jaar’ werd. Ook de grote ontruimingsoefening van 3 campings, waaronder De Hertshoorn, met maar liefst 6 brandweerkorpsen zal hem altijd bijblijven. “Hilco: “Mooie en minder mooie dingen maak je mee hier. Drieëntwintig jaar geleden overleed bijvoorbeeld een van onze gasten hier op de camping.
Zijn vrouw komt nog elk jaar een dagje hier naar toe om herinneringen op te halen. Heel bijzonder vind ik dat”. Hoewel Hilco al wel wat minder uren gaat werken, denkt hij nog niet aan stoppen. Hilco: “Ik vind het hier nog veel te leuk. Ik hoop dat ik gezond mag blijven en nog een aantal jaar hier mag blijven rondlopen”.