Logo — Garderen

Nieuws

Bea Verhoef (66) loopt 80 kilometer lange Kennedymars: “Ik ga voor een record!”

18 apr, 2019
Bea Verhoef (66) loopt 80 kilometer lange Kennedymars: “Ik ga voor een record!” —

De wekker gaat op zaterdag 20 april vroeg voor Bea Verhoef. Om 5.00 uur verschijnt ze aan de start van de prestigieuze Kennedymars in Sittard. Een langeafstandsmars van maar liefst 80 kilometer! De bijna 67-jarige Bea uit Garderen heeft de wandeltocht al diverse malen volbracht. “De laatste keer liep ik ‘m in dertien uur. Een mooie tijd, maar ik wil voor een record gaan. Al is het maar een half uur sneller!”

Advertentie
Ten Hulscher

50 jaar? Wandelen maar!

Het wandelvirus begon bij Bea Verhoef toen ze op haar 50e voor de eerste keer de Nijmeegse Vierdaagse liep. Het wandelen (vier keer 40 kilometer) ging haar goed af en “voelde gewoon lekker”. Dit jaar hoopt ze voor de 17e keer aan de start te staan van ’s lands grootste wandelevenement. Op haar tochten maakt Bea van alles mee. Zo was ze deelnemer tijdens de Vierdaagse van 2006, die afgelast werd vanwege de hitte. “Ik had zelf nergens last van, was al voor twaalven binnen. Maar het scheelt dat ik goed tegen de warmte kan. Bij een Kennedymars in Waalwijk maakten we een keer het tegenovergestelde mee: het kwam met bakken uit de lucht die dag. De regen maakte het toen tot een barre tocht, dat was afzien. Gelukkig zijn de voorspellingen voor dit weekend mooi.”

Je wandelt nooit alleen

“Als training voor deze Kennedymars loop ik twee langere afstanden. Eén van 50 en één van 55 kilometer. Die laatste 25 kilometer volgen wel op de dag zelf.” Waar Bea regelmatig tochten wandelt samen met haar man, zal ze deze Kennedymars alleen aan de start verschijnen. “Nou ja, alleen… er zijn 3.000 mensen om je heen! We zijn in het zuiden van het land, dus met die gezelligheid zit het ook wel goed. En mijn man staat aan het einde van de route voor de finishfoto.”

De volgende generatie staat te trappelen

De besmetting met het wandelvirus gaat over op de jongere generatie. Bea liep afgelopen juli samen met haar 11-jarige kleindochter de Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang, dertig kilometer per dag. “En ze gaf geen krimp! Op een gegeven moment ging ze zelfs sneller dan ik. Kom je, oma?” Ondanks het flinke leeftijdsverschil, ging het trainen voor de wandeltocht heel natuurlijk. “Eerst liepen we van Garderen naar Putten, uiteraard beloond met een ijsje. Vervolgens werden de afstanden steeds langer, met de Vierdaagse als resultaat. Iedereen die eraan denkt om te gaan wandelen, kan ik hetzelfde advies geven. Bouw langzaam op en blijf jezelf stimuleren. Dan merk je vanzelf hoe goed het is voor je gezondheid. Gewoon je schoenen aan en met vijf kilometer beginnen!”