Logo — Garderen

Nieuws

Het is bijna Vaderdag!

10 jun, 2016
Het is bijna Vaderdag! —

Wordt het dit jaar een mooie tekening, een zelfgemaakte vaas of een lekker parfum? Vaderdag komt er weer aan en dus zijn kinderen volop in de weer met bijzondere creaties en leuke cadeautjes. En voor wie denkt dat Vaderdag iets typisch Nederlands is: niets is minder waar!

Advertentie
Standaard afbeelding

Een feestdag waarop gevierd wordt dat er vaders zijn: in eerste instantie kwam het in 1924 niet door de keuring van het Amerikaanse Congres. De zaal vol mannen vond het niet kunnen om een dag in te stellen waarop mannen extra verwend zouden worden. Toch is het door de jaren ontwikkeld tot een feestdag die in zo’n zestig landen gevierd wordt. Ook in de Verenigde Staten is de dag uiteindelijk erkend – al was het bijna 50 jaar na de bewuste vergadering van het Congres.

In Nederland wordt Vaderdag sinds 1948 elk jaar gehouden op de derde zondag in juni. De meeste landen houden dezelfde dag aan, maar er zijn ook een aantal uitzonderingen. Zo vieren Portugal en Spanje de dag in maart, op de katholieke feestdag van Sint Jozef, de vader van Jezus. Duitsland combineert Vaderdag en Hemelvaartsdag met elkaar, omdat Jezus tijdens Hemelvaart terugkeerde naar zijn Vader in de hemel. In Thailand wordt de dag gehouden op de verjaardag van de koning, op 5 december. Deze dag is ook de nationale feestdag in het land.

Al mag de datum dan verschillen: we staan op deze speciale dag allemaal stil bij de rechten, plichten en liefde van vaders. En… dat is wel een cadeautje waard! Verras je vader bijvoorbeeld met een leuk uitje in Garderen of omgeving, struin de winkels in het dorp af voor een mooi cadeau of stippel een actieve fietstocht uit met verrassingspicknick. Garderen biedt mogelijkheden genoeg!