Logo — Garderen

Nieuws

‘Doe Duurzaam Garderen’ op 15 juni

9 jun, 2022
‘Doe Duurzaam Garderen’ op 15 juni —

Tekst door Doe Duurzaam Garderen

Advertentie
Deurbeslag.nl

De energierekening stijgt. Maar daar is van alles tegen te doen. Geen ingewikkelde programma’s of grote investeringen, maar met kleine stapjes die iedereen zelf kan uitvoeren. Hoe? Kom op woensdag 15 juni naar dorpshuis de Wardborg tijdens Doe Duurzaam Garderen. Een initiatief van Garderenen Sandra Mouw, Han Kattenwinkel en Lianne Kleijer.

“Door heel klein te beginnen, bijvoorbeeld door de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen, ben je al duurzaam bezig. Maar zo zijn er talloze kleine stapjes om te kunnen bezuinigen. Al die kleine stappen en de mogelijkheden op het gebied van isolatie willen wij op een laagdrempelige en toegankelijke manier onder de aandacht brengen. Goed voor de eigen portemonnee en goed voor het milieu.”

Aan het woord is Sandra Mouw, een van de organisatoren van Doe Duurzaam Garderen. “Tijdens deze dag willen wij in eigen dorp mensen bewust maken van alle mogelijkheden. Dat doen we met een heel toegankelijk en gezellig programma dat start om 15.00 uur. Daarnaast kunnen alle Garderenen op 15 juni doorlopend tot 21.00 uur met hun vragen terecht bij de Energiekeet van de gemeente Barneveld, die voor deze keer naar Garderen toe komt. Lianne Kleijer vult aan: “Er is heel veel informatie beschikbaar, over isoleren maar ook over tal van andere duurzame oplossingen. Maar vaak versnipperd. Daarnaast kan het een drempel zijn om eerst naar Barneveld af te moeten reizen om informatie in te winnen. Met Doe Duurzaam Garderen presenteren wij heel veel informatie op één plek, en in eigen dorp.”

Han Kattenwinkel, energieambassadeur bij het Energieloket, vult aan: “Ik geef voorlichting over bewust omgaan met energie, met de nadruk op besparen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Als we onze aarde willen bewaren voor de toekomstige generaties zullen we bewuster om moeten gaan met ons verbruik. In alles, maar nu ligt de focus op energie.” In de praktijk houdt dat in dat Han bijvoorbeeld in het najaar langs kan komen om een warmtebeeldfoto van uw eigen woonhuis te maken. Hierop is direct te zien waar door betere isolatie winst te behalen is. Intekenen voor zo’n warmtebeeldfoto kan op 15 juni. Han, en zijn collega’s, komen ook bij de mensen thuis om bij hen aan de keukentafel heel gericht duurzaam advies te geven over de persoonlijke woonsituatie.

Doe Duurzaam Garderen begint met een programma voor de kinderen. Sandra: “Spelenderwijs wordt de kinderen tijdens een aantal leuke spellen al een stukje bewustwording meegegeven.” Daarnaast worden inwoners van Garderen uitgenodigd een tegel uit hun tuin te wippen en deze te komen ruilen voor een plantje, ter beschikking gesteld door Hoveniers Arjo. “Een leuke manier om klein te beginnen met een stukje vergroening.”

Na een gezamenlijke duurzame maaltijd (aanmelden verplicht) vanaf 17.30 uur, voor jong en oud, zal wethouder Hans van Daalen de avond om 19.00 uur openen. Vervolgens vinden er twee presentaties plaats. Augusta Goedhart van de Warmte Transitie Makers geeft een presentatie over isoleren en Catrinus Nouta legt uit waar het Energieloket u bij kan helpen. Sandra Mouw: “De maaltijd bestaat volledig uit lokaal biologische geteelde groenten en aardappelen, een smaakvolle vegaburger of een gehaktbal van slagerij Van Engelen. Eten dat van dichtbij komt is eveneens een vorm van duurzaamheid.” Lianne Kleijer vult aan: “De maaltijd is een mooie manier om met elkaar in verbinding te komen, het gesprek over duurzaamheid aan te gaan en vooral te genieten van lokale producten.” Sandra Mouw: “We zien deze dag als een aftrap. Komend najaar willen we met een heus Duurzaam Festival, waarin we duurzaamheid nog veel breder trekken dan alleen wonen, een praktisch vervolg geven.”

Voor meer informatie en inschrijven: kijk op de website van het Dorpshuis De Wardborg. Ook bij slecht weer gaat het programma door.

Doe Duurzaam Garderen