Logo — Garderen

Nieuws

Gratis mondcontrole op nationale ouderendag

30 sep, 2015
Gratis mondcontrole op nationale ouderendag —

Door: Gonny Livestroo

Advertentie
Ten Hulscher

Vrijdag 2 oktober is het Nationale Ouderendag. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) wil tandartsenpraktijken motiveren om de mondzorg voor ouderen op de nationale agenda te zetten. Tandartsenpraktijk Garderen wil daar graag haar steentje aan bijdragen. Zij nodigt daarom iedereen die ouder dan 60 jaar is en niet regelmatig meer een tandarts bezoekt van harte uit om op deze dag tussen 9.30 uur en 12.00 uur naar de praktijk aan de Paleisweg in Garderen te komen. Er wordt dan door de medewerkers van de praktijk een speekseltest en mondcheck gedaan, een poetsinstructie gegeven en na afloop krijgt men een gevulde ‘goodiebag’ mee naar huis. En dit alles geheel gratis.

Uit onderzoek is gebleken dat in 2014 achtenvijftig procent van de 75-plussers langer dan een jaar niet bij de tandarts geweest is. Mondzorg kan bij ouderen door allerlei omstandigheden gemakkelijk op de achtergrond raken. Ongemerkt kunnen dan serieuze en vervelende klachten ontstaan. Er kunnen zich bij mensen die een prothese dragen blaren onder de prothese vormen, doordat deze niet meer goed passend is.

Dat dit problemen oplevert met het eten mag duidelijk zijn. Ook een onfrisse adem kan het gevolg zijn van onvoldoende mondhygiëne en contrôle. Vaak nemen ouderen de problemen gewoon maar op de koop toe. Zij zijn er zich vaak niet van bewust dat de gezondheid van hun mond een enorm grote invloed kan hebben op hun algehele gezondheid. Diabetes, reuma en hart- en vaatproblemen kunnen zelfs verergeren door ernstige tandvleesproblemen.

Meer dan de helft van de Nederlanders boven de 50 jaar lijdt aan parodontitis. Dit is een vergevorderde tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid naar het onderliggende bot en weefsel. Onderzoekers vermoeden dat bij parodontitis bacterieën uit de mondholte zich via de bloedbaan verspreiden en zo ontstekingen in de slagaders veroorzaken met mogelijk verstoppingen tot gevolg. Omdat de meeste mensen bij paradontitis geen pijnklachten hebben, zien zij niet altijd op tijd de noodzaak van behandeling in.

Soms wordt het zelf poetsen van de tanden op latere leeftijd een probleem. Bij regelmatige controle kan dit probleem tijdig gesignaleerd worden en kan een verzorger of familielid helpen met de verzorging om een goede mondhygiëne te handhaven.

Tandartsenpraktijk Garderen heeft de afgelopen tijd serieuze inspanningen gedaan de ouderen over een goede mondverzorging te informeren. Zo zijn er flyers opgehangen en hebben twee medewerkers van de tandartsenpraktijk afgelopen vrijdag tijdens het ‘borreluurtje’ in Woon/Zorgcentrum Dr. Kruimelstaete de aanwezigen geïnformeerd over het belang van de juiste verzorging en regelmatige contrôle. Kortom: Bent u ouder dan 60 jaar en woont u in de omgeving van Barneveld? Kom dan vrijdag naar de praktijk in Garderen. Er staat een kopje koffie of thee met iets lekkers klaar voor iedereen en aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon zonder afspraak binnenlopen.