Logo — Garderen

Nieuws

Inschrijven voor tweede Garderense klompentocht

26 aug, 2015
Inschrijven voor tweede Garderense klompentocht —

Door: Gonny Livestroo.

Advertentie
Ten Hulscher

Vorig jaar was de eerste Garderense Klompentocht die ooit in Garderen werd georganiseerd een groot succes. Reden voor de organisatie om ook dit jaar weer een fraaie wandelroute uit te zetten. De route voert de deelnemers langs akkers, over heidevelden en door de eeuwenoude Garderense bossen en natuurlijk door het dorp Garderen zelf. De Klompentocht met een lengte van ongeveer 9 kilometer zal dit jaar worden gehouden op zaterdag 19 september 2015.

De organisatie bestaande uit de bevriende echtparen Hennie en Gert de Bruin en Dikky en Cees van den Brink uit Garderen willen met deze Garderense Klompentocht een jaarlijks, sociaal element in het dorp brengen. Tevens hopen zij door het organiseren van dit evenement het lopen op klompen te bevorderen. Klompen zijn namelijk zowel zomer als winter altijd de juiste keuze en gemakkelijk aan en uit te trekken. Kinderen die er van jongs af aan op lopen willen niets liever.

Op 19 september worden de deelnemers om 9.00 uur verwacht bij Restaurant Ons Lagerhuys aan de Dorpsstraat 26 in Garderen. Daar ontvangt men een envelop met consumptiebonnen die men voor of tijdens de wandeltocht kan gebruiken. Op de nabijgelegen Putbrink, in het centrum van Garderen, zal om 10.00 uur het startschot worden gegeven voor de Klompentocht. De te lopen route wordt met bordjes aangegeven en er wordt gecontroleerd of deelnemers zich aan de regels houden. Ongeveer halverwege het parcours is er gelegenheid om uit te rusten en daar is ook drinken verkrijgbaar.

halverwege het parcours is er gelegenheid om uit te rusten en daar is ook drinken verkrijgbaar. Vorig jaar kwamen de laatste deelnemers al rond 12.00 uur ‘s middags aan de finish, maar de Klompentocht is niet bedoeld als wedstrijd. Het gaat de organisatie om het plezier dat de deelnemers en het publiek aan de Garderense Klompentocht beleven en snelheid is daarom van ondergeschikt belang.

Wel wordt door een jury gekeken naar de kleding van de deelnemers. Er is een prijs voor het origineelst geklede echtpaar, origineelst geklede groep en voor de jongste en oudste deelnemer. Ook is er een prijs beschikbaar voor de deelnemer met de mooiste klompen. Heel veeleisend is de organisatie niet, maar er zijn wel enkele voorwaarden. Er mag bijvoorbeeld alleen gelopen worden met originele houten klompen. Al dan niet met een wreefriem. Ook meelopende kinderen moeten voorzien zijn van het oer-Hollandse schoeisel.

Ook dit jaar is de finish, net als de start, weer op voornoemde Putbrink waar de deelnemers op ludieke wijze worden verwelkomt. Bij inschrijving kan men zich tevens opgeven voor de Hollandse maaltijd die na de Klompentocht in Restaurant Ons Lagerhuys wordt geserveerd. Mede-organisator Gert de Bruin: “We hopen dat velen zich zullen aanmelden, zodat we een mooi vervolg op vorig jaar krijgen”.