Logo — Garderen

Nieuws

Jaarvergadering plaatselijk belang

23 jun, 2015
Jaarvergadering plaatselijk belang —

“De gemeente Barneveld heeft beloofd dat het speelveldje in de wijk ‘t Hoogt in Garderen nog vóór deze zomer wordt opgeknapt. Met dank aan alle omwonenden die de moeite hebben genomen de enquete in te vullen”. Dit was een van de positieve berichten die voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang Garderen de aanwezigen tijdens de vorige week gehouden ledenvergadering kon mededelen.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Gonny Livestroo

Overigens niet het enige positieve bericht. Dankzij actieve ledenwerving heeft de vereniging het afgelopen jaar 40 nieuwe leden kunnen bijschrijven. Everdien ter Harmsel en Stefan Zevenbergen zijn beide herkozen als bestuurslid en kascommissielid de heer Postema gaf het stokje door aan Evelien van de Langemeen. Uiteraard kwam het nieuwe dorpshuis ter sprake tijdens deze avond. “Een nieuwe gymzaal is al toegezegd door de gemeente” vertelde bestuurslid Arjan Waayenberg, “maar we willen meer”.

Gewenste locatie voor het nieuwe dorpshuis met gymzaal, is nog steeds het huidige pand van Bouwbedrijf Van de Kolk: in het centrum van het dorp en naast de basisschool. Voorlopig is de gemeente nog aan het rekenen en op de vraag over welke bedragen het dan gaat, wilde de voorzitter nog geen antwoord geven. Van Krevel: “Ik vind het zuiverder om daarover eerst met de gemeente te overleggen. Het gaat nu om het financiële ‘rondbreien’ van de exploitatie. De Koepel is, als ik dat mag zeggen, nogal aftands en daardoor nemen de activiteiten af en dus zijn er minder inkomsten. Het blijft het verhaal van de kip en het ei. Er zal in Garderen altijd geld bij moeten, het is niet anders”.

Meilings voorstel van een feestzaal in het dorpshuis is volgens Krevel niet mogelijk i.v.m. de vele horeca in het dorp die daardoor concurrentie zou ondervinden. Gert Hein Kevelam stelde voor een oproep te doen aan toekomstige gebruikers van het dorpshuis, ook commerciële, om zich te melden bij Plaatselijk Belang. Ook wie een idee heeft dat het dorpshuis financieel helpt haalbaar te worden, wordt uitgenodigd dat kenbaar te maken.

De Koningseik die in 2013 geplant werd ter ere van de inhuldiging van Koning Willem Alexander is dood. Er wordt gezorgd voor een nieuw exemplaar. Nu er na jaren smeken een voetpad ligt langs de Oud Milligenseweg, blijkt deze bijna niet meer beloopbaar. Plaatselijk Belang beloofd actie te ondernemen. Garderen zal voorlopig nog geen glasvezel krijgen. Zoveel werd tijdens de vergadering wel duidelijk. Er ligt al wel zakelijk glasvezelkabel in Garderen, maar KPN wil zelf geen particulieren benaderen voor aansluiting.

De vraag is nu of Plaatselijk Belang daar zelf achter aan moet, de commerciële partijen waar zij nu mee aan het praten zijn of dat er andere mensen zijn die willen helpen de kar te trekken. De Rabobank, bij monde van Hanny Spruijt, zegde toe op elk gewenst moment mee te willen denken. Waaijenberg: “Een financieel en technisch plan ligt klaar. Samenwerken met KPN zou het mooist zijn”.

Er werd gevraagd of het bestuur bekend was met de geruchten over een asielzoekerscentrum in een gebouw van de Lucht/Landmacht en of de Julianatoren misschien ook verplaatst gaat worden naar een locatie bij Garderen. Van Krevel: “Inderdaad heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aan Apeldoorn gevraagd of het plaats heeft voor asielzoekers. Binnenkort gaan o.a. wethouder Fokkema van de gemeente Barneveld en de burgemeester van Apeldoorn met elkaar praten over het hoe en wat”.

Plaatselijk Belang wil graag woningen voor jongeren op de plaats van het oude dorpshuis, maar de woningen moeten wel betaalbaar blijven. Dure grond betekent echter dure huizen. De riolering aan de Putterweg wordt dit jaar vervangen en Waayenberg vertelt desgevraagd dat Plaatselijk Belang verzocht heeft rekening te houden met de capaciteit van het riool en dat de werkzaamheden niet in het toeristenseizoen mogen plaatsvinden. Weerdeskundige Reinout van den Born legt de aanwezigen na afloop van de vergadering op onderhoudende wijze uit waarom juist Garderen de laatste jaren zo geplaagd wordt door enorme hoosbuien.