Logo — Garderen

Nieuws

Kennismaking met VanLoon Gemstore & More

22 sep, 2021
Kennismaking met VanLoon Gemstore & More —

We willen gewoon een steengoede winkel neerzetten

Je hoeft niet per se sieraden te dragen om de schoonheid van edelstenen te ervaren. Dat bewijst een bezoek aan VanLoon Gemstore & More in Garderen, een winkel in edelsteenkralen, sieraden en cadeauartikelen. Aan de ruime tafel in de workshopruimte vertelt Ilona Lutgerink over de winkel die ze samen met haar man en een enthousiast team runt. Een walhalla voor iedereen die van bijzonder materiaal houdt.

Advertentie
YouTap

Ilona groeide op in een ondernemersgezin. Haar moeder was antiquair. In de antiekwinkel had ze vaak oude sieraden met edelstenen. “Ik vond het schitterend, al die pracht en praal,” vertelt Ilona. Haar ogen fonkelen. “En het werd helemaal fantastisch toen mijn moeder een restantvoorraad van een sieradenwinkel opkocht. Zo jong als ik was, maakte ik er nieuwe sieraden van die ik verkocht.”

Ook andere familieleden waren ondernemend. “Mijn oom had een groothandel in kunstnijverheid. Als ik bij hem op visite was ging het altijd over zijn inkoopreizen naar Azië. Dat vond ik geweldig interessant. Jaren later reisde ik zelf naar Thailand. Daar kocht ik mijn eerste edelsteenkralen en sieraden. Allemaal in de stijl van de antieke sieraden uit de winkel van mijn moeder. Tegen de verkoper zei ik: Als de handel goed is, kom ik over drie maanden terug. En de handel was goed.”

“Ik wilde mijn fascinatie voor edelstenen en sieraden echt delen met klanten”

Nieuwe uitdaging

Terug in Nederland ging Ilona met de sieraden in een koffertje langs allerlei winkels. De verkoop ging goed, maar kostte veel energie. Dat moest efficiënter kunnen, dacht Ilona en ze ontdekte de verkoop via internet. “De internetverkoop vanuit mijn woonkamer groeide razendsnel uit tot een succesvolle webwinkel. Ik had al gauw medewerkers nodig die me hielpen met de backoffice. Maar een webwinkel runnen was nooit mijn droom geweest. Ik wilde mijn fascinatie voor edelstenen en sieraden echt delen met klanten. Ik huurde een pand in Putten waar we alles mooi konden etaleren. Het was leuk om de winkel met het nieuwe team in te richten.”

Het winkelpand bleek al snel te klein. Toen zag Ilona een pand in Garderen. “Alle uitdagingen waar we eerder tegenaan liepen, konden we hier oplossen. Het pand heeft een ambachtelijke, chique uitstraling die past bij onze producten. Bovendien is het goed bereikbaar.”

VanLoon Gemstore & More

Hoe ziet VanLoon Gemstore & More eruit? Het is een walhalla voor iedereen die van bijzonder materiaal houdt. In het voorste gedeelte liggen de handgemaakte edelsteensieraden en cadeau¬artikelen. En er is een ‘Parelkamer’ met eigentijdse parelsieraden & More. Hier ontdek je de mooie geuren van het Italiaanse parfumhuis Wally, de warme, natuurlijke schoonheid van vacht- en leerproducten van de Nederlandse schapenvachtlooierij Van Buren en sieraden met ‘A Beautiful story’. Hoe verder je naar achter loopt, hoe meer je in de groothandel terecht komt. “Ik vind het geweldig als iemand met een plaatje van een sieraad komt en vraagt of wij dat kunnen maken,” vertelt Ilona stralend. “Samen met de klant kom je dan tot de mooiste ontwerpen. Soms maakt de klant het sieraad zelf en een andere keer maken wij het. We werken daarbij alleen met goed materiaal. Dat wil zeggen: duurzaam geproduceerd en onder goede werkomstandigheden. We vinden dat voor alle producten die we verkopen belangrijk. En omdat we zelf in binnen- en buitenland inkopen, kunnen we daar scherp op zijn.”

De zolder van de winkel is ingericht met een fraaie collectie interieur- en decoratieartikelen van versteend hout. Dit millennia oude hout is op Bali gevonden. De bakjes, schalen en wat kleinmeubelen hebben door hun robuuste ruwe buitenkant en gepolijste kleurrijke vlakken een aparte uitstraling. “Hoe langer je naar zo’n stuk hout kijkt, hoe gaver het wordt,” zegt Ilona. “We hebben een microscoop staan. Leg het daar onder en je weet niet wat je ziet. Echt waanzinnig mooi.”

Verschillende workshops

En er is nog meer te doen bij VanLoon. “Misschien heb je een bijzondere hanger, waar je een collier bij wilt maken. Of je wilt een bepaalde techniek leren. Dat kan tijdens een van de workshops. En als groothandel hebben we alle materialen bij de hand. In principe kan iedereen in 2,5 uur iets moois maken. Heb je meer tijd nodig, dan maak je het thuis verder af. Of je komt gewoon nog een keer terug!”

Ilona is nog net zo enthousiast als toen ze dat kleine meisje was in de antiekwinkel van haar moeder. “We willen gewoon een steengoede winkel neerzetten. Klanten steeds weer verrassen en verwonderen, zodat elk bezoek aan VanLoon een feestje is.”