Logo — Garderen

Nieuws

Laatste keer oogstfeest Garderen?

27 aug, 2015
Laatste keer oogstfeest Garderen? —

Door: Gonny Livestroo

Advertentie
Deurbeslag.nl

Voor het derde achtereenvolgende jaar werd zaterdag 22 augustus het Oogstfeest in Garderen gevierd. Dit evenement werd georganiseerd door de familie Van Ee van de iets verderop gelegen Beeldentuin en het Zandsculpturenfestijn in samenwerking met de Garderense ploegvereniging en leden van tractorclub De Heideploffers.

In tegenstelling tot vorig jaar viel het bezoekersaantal wat tegen. Waarschijnlijk door de hoge temperatuur, de thermometer liep deze dag bijna op tot 30 graden Celsius, kozen veel mensen liever voor een wat koelere activiteit deze dag. Toch was duidelijk dat de toch nog zo’n 1000 bezoekers die wel de warmte trotseerden met volle teugen van het Oogstfeest genoten. Er was dan ook van alles te zien en te beleven. Bijna continue demonstraties met antieke landbouwmachines en oude ambachten.

Tevens was er op het Oogstterrein een ruim assortiment kramen met aan het boerenleven gerelateerde producten. Geïnteresseerd luisterden de bezoekers naar de uitleg over de diverse klederdrachten uit Garderen en de omliggende dorpen die door leden van de Oudheidkundige Vereniging Nuwenspete werden getoond. Door de warmte was het voor deze vrijwilligers en voor degene die de oude landbouwmachines bedienden vaak zichtbaar afzien. Desondanks bleven zij even enthousiast. Tijdens het Oogstfeest werden overigens handtekeningen verzameld om ook ook volgend jaar op dezelfde plek het Oogstfeest te vieren. Volgens Piet van Benthum van de Ploegvereniging heeft de gemeente Barneveld namelijk het plan opgevat het terrein “terug te geven aan de natuur”.