Logo — Garderen

Nieuws

Leerlingen JFC al weken op zee

11 jan, 2018
Leerlingen JFC al weken op zee —

De afgelopen drie weken zijn Caroline van Cappellen (16 jaar) en Frank van Beek (16 jaar), beide leerlingen van het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld, aan boord van de tweemaster de Wylde Swan de Atlantische Oceaan overgestoken om onderzoek te doen naar de plastics. De oversteek hebben zij, samen met 29 andere middelbare scholieren van verschillende andere scholen, volbracht in een recordtijd voor het schip.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Watersamples filteren én dolfijnen spotten

Tijdens reis van Tenerife naar Tobago hebben Caroline en Frank elke dag een watersample gefilterd. Omdat ze zeilend de oceaan over zijn gevaren, ging het samplen soms gepaard met dolfijnen spotten. Wanneer zij over twee weken thuis komen, begint de verdere analyse op Wageningen University and Research.

Leren over de oceaan

Naast het onderzoek hebben Caroline en Frank hun schoolwerk zelfstandig bijgehouden. Onder begeleiding van vier bètadocenten leerden zij onder andere over zeeziekte, de ingewanden van zelfgevangen vissen en de krachten in de zeilen. Ook hadden ze elke dag sailtraining. De nautische crew legde daarbij alles uit over de zeilen en de verschillende lijnen die daarbij horen.

Hulpverlening Dominica en Sint-Maarten

Nu na zeventien dagen eindelijk land inzicht is, begint het leren over nieuwe culturen en het hulpverlenen aan de door de orkanen Maria en Irma getroffen eilanden Dominica en Sint-Maarten. Verder nemen zij over een aantal dagen samen met de andere scholieren het schip over en zetten zij de vaardigheden die zij hebben geleerd tijdens de sailtraining in om de Wylde Swan tussen de Caraïbische eilanden door te varen. Dit project sluit aan bij het Technasium op het JFC, waar er vooral op vaardigheden zoals samenwerken, doorzetten en leidinggeven wordt gefocust.

Caroline en Frank kunnen sponsoring voor dit project nog goed gebruiken. Voor meer informatie: www.cfopzee.nl/

Foto: Sabine de Voogd