Logo — Garderen

Nieuws

Maatjes gezocht in Garderen

3 dec, 2014
Maatjes gezocht in Garderen —

De afgelopen weken heeft het Oranjefonds, waarvan koning Willem-Alexander en koningin Maxima beschermpaar zijn, op t.v. reclamespotjes uitgezonden om de campagne ‘Maatjes gezocht’, waaronder landelijk divers projecten vallen, onder de aandacht te brengen. Projectcoördinator Arjen Goudappel en stagiaire Christina Mourits van Welzijn Barneveld zoeken voor twee van deze projecten: Trots & Toekomst en het Maatjesproject vrijwilligers. Welzijn Barneveld hoopt ook in de plaatsen rondom Barneveld, zoals Garderen, Stroe en Kootwijkerbroek, meer mensen te bereiken die zich willen inzetten voor hun kwetsbare medemens.

Advertentie
Standaard afbeelding

Door Gonny Livestroo

Veel mensen zijn wat huiverig om vrijwilligerswerk te gaan doen, omdat zij denken er niet genoeg tijd voor te hebben of activiteiten te moeten ondernemen die zij zelf niet leuk vinden. In het geval van voornoemde twee projecten is dat echter een misvatting. Om met het Maatjesproject te beginnen: Welzijn Barneveld zoekt mensen, maatjes, die andere mensen, deelnemers, willen helpen op het sociale vlak.

Dat kan gaan om vrijetijdsactiviteiten zoals samen sporten, wandelen of fietsen, maar ook om samen naar de bioscoop te gaan of gezellig een kop koffie mee te drinken. Het gaat om enkele uren één maal per 2 weken en wanneer de vrijwilliger en de deelnemer het na een tweetal ontmoetingen goed met elkaar kunnen vinden, voor een periode van 1 jaar. De coördinator inventariseert de wensen en mogelijkheden van zowel deelnemers als vrijwilligers en brengt deze bij elkaar.

De vrijwilliger is dus met deze vorm van vrijwilligerswerk per 2 weken maar een paar uurtjes kwijt en kan iets kiezen waaraan hij of zij zelf ook plezier beleeft. De coördinator is gedurende dat jaar ook diegene waar de vrijwilliger terecht kan voor vragen of bij problemen.

Bij Trots & Toekomst gaat het niet om het sociale gebeuren, maar betreft het een project dat jongeren ondersteunt bij hun opleiding of het vinden van stage- en werkervaringsplaatsen. Dit gebeurt met de hulp van een vrijwilliger: de mentor. Deze mentor helpt een jongere, tussen 17 en 23 jaar, op weg door de eigen kennis en ervaring in te zetten.

De mentor zelf wordt gecoacht door de seniorvrijwilliger. Dit is iemand, afkomstig uit het bedrijfsleven, die meedenkt met de mentor hoe de aan zijn zorgen toevertrouwde jongere het beste geholpen kan worden. Voor dit project worden vrijwilligers gezocht die zich zo’n 2 à 3 uur per week kunnen inzetten.

Voor beide projecten geldt dat geen speciale opleidingsvereisten of een bepaalde leeftijd wordt gevraagd. Goudappel: “Onze ervaring is dat mensen best wel andere mensen willen helpen, maar alleen niet weten hoe ze dat aan moeten pakken”. Wilt u meer weten? Bel dan naar 0342-745004 of kijk op: www.ikwordmaatje.nl.