Logo — Garderen

Nieuws

Molenaar viert feestje

18 nov, 2015
Molenaar viert feestje —

Door: Gonny Livestroo.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Bert de Lange, bijna 84 jaar, vrijwillig molenaar van molen De Hoop in Garderen, werd donderdag 12 november ‘in het zonnetje’ gezet. Al 25 jaar is De Lange namelijk al molenaar en dat vond de eigenaar van de molen, de gemeente Barneveld, reden voor een klein feestje bij de oude korenmolen in Garderen.

Wethouder E. Fokkema bracht namens de gemeente bloemen mee en diverse andere cadeaus, waaronder een professionele fotoreportage van het gebeuren bij de molen op deze dag. “Een vrolijke man met een wijde blik op de wereld en veel aandacht voor de mensen” omschreef Fokkema De Lange. Daarbij doelde Fokkema op de mensen die de molen jaarlijks bezoeken. De Lange vindt het prettig om over de molen en zijn werking te vertellen. Vooral aan de jongere generatie, want die zijn uiteindelijk diegenen die dit historisch erfgoed in de toekomst moeten zien te behouden.

Uiteraard is ook het onderhoud van de molen daarbij belangrijk. De Lange prees in zijn toespraak dan ook de gemeente Barneveld voor de uitstekende staat waarin molen De Hoop verkeert en de fijne samenwerking met de hiervoor verantwoordelijke man bij de gemeente van Beheer en Onderhoud gebouwen: de heer V.M. Rams. “Molens kunnen afschuwelijk gevaarlijke dingen zijn als je er niet zorgvuldig mee omgaat” is De Lange van mening, die zich gelukkig prijst dat er in de afgelopen 25 jaar geen enkel ongeluk heeft plaatsgevonden. “Een goede opleiding is echt noodzakelijk” benadrukte De Lange nog maar eens en voldoende vrijwillige molenaars natuurlijk.