Logo — Garderen

Nieuws

Nieuw herinneringsbos op bijzonder landgoed in Elspeet

2 nov, 2021
Nieuw herinneringsbos op bijzonder landgoed in Elspeet —

Bij natuurbegraafplaats Elspeterbos is een nieuw herinneringsbos aangelegd. Op het eeuwenoude landgoed aan de rand van Elspeet kunnen nabestaanden met het planten van een boom hun dierbare herdenken. Stichting Natuurbegraafplaats Elspeterbos wil met deze rustige plek in de natuur het kwetsbare verdriet en gemis een liefdevolle plek geven.

Advertentie
YouTap

Nabestaanden kunnen via de website kiezen uit een eik, beuk of berk. De stichting houdt twee keer per jaar een Boomplantdag waarop alle families en andere betrokkenen hun boom kunnen planten. Daarbij krijgen zij een certificaat met de GPS-coördinaten. Ook als het bos groeit en verandert is het levend monument eenvoudig terug te vinden.

Het herinneringsbos is er voor iedereen. Voor mensen die hun dierbare elders hebben begraven of gecremeerd, als ook voor nabestaanden van overledenen op de natuurbegraafplaats. Dankzij de bijzondere, serene sfeer is er volop gelegenheid om het gemis in je eentje of met elkaar te verwerken. Met het planten van een boom ontstaat een persoonlijke plek voor troost en nieuwe energie. Bij de boom komen geen verwijzingen, beeldjes of andere aandenken: het is de natuur die tot de verbeelding spreekt.

Fris groen

In dit openbare natuurgebied kunnen bezoekers tijdens een wandeling – het jaar door – alle seizoenswisselingen beleven. Van fris groen en nieuw leven in het voorjaar, tot bruin blad en verval in de winter. Stadia die gelijk kunnen lopen met het rouwproces. Het herinneringsbos is alle dagen van de week open, van zonsopgang tot zonsondergang.

Nabestaanden kunnen kiezen uit vier soorten bomen; twee eiken, een beuk en een berk. Alle bomen hebben hun eigen symboliek. Door een boom te kiezen die aansluit bij het karakter van de dierbare kan dankzij herinneringen een krachtige verbinding ontstaan. De stichting hoopt dat dit monument voor langere tijd steun kan bieden.

Een boom aanvragen kan het hele jaar door via het contactformulier op de website van de stichting. Twee keer per jaar is een plantmoment, waarvoor de families per mail worden uitgenodigd. Een boom kost 300 euro. Dat is inclusief alle onkosten.

Op zaterdag 27 november 2021 zal de eerste boomplantdag worden georganiseerd.

De begraafplaats en het herinneringsbos zijn bereikbaar via het toegangshek aan de Apeldoornseweg in Elspeet. De entree is zeventig meter ten noorden van huisnummer 185.
Meer weten? Kijk op natuurbegraafplaatselspeterbos.nl.