Logo — Garderen

Nieuws

Tijden van weleer herleven in Garderen.

12 aug, 2015
Tijden van weleer herleven in Garderen. —

Door: Gonny Livestroo. Tijden van weleer herleven in Garderen.

Advertentie
YouTap

Je moet veel geluk met het weer hebben wanneer je een evenement in de open lucht organiseert. Zowel de Nostalgische Landdagen bij boerderij ‘t Molentje als de iets verderop gelegen Open erfdagen bij de Ouwendorperhoeve in Garderen hadden vorige week vrijdag en zaterdag echter geen enkele reden tot klagen. Het wat koelere weer was een verademing na de intense warmte van de dagen er voor en dat vonden blijkbaar meer mensen, want het was een gezellige drukte bij beide evenementen.

Bij boerderij ‘t Molentje kon men, dankzij mede-organisator tractorclub De Heideploffers, genieten van demonstraties met oude landbouwmachines. Ook het handmatig maaien, het ‘zigten’, kon hier bekeken worden, waarna men het graan opbond tot schoven, de zogenaamde ‘gasten’. Het graan kan dan drogen en ook het vervolg, het dorsen, werd bij de boerderij gedemonstreerd.

Op de grote boerenmarkt tegenover de boerderij was van alles en nog wat te koop, te zien en te doen. Een kleine greep: er werden heerlijke pannenkoeken gebakken, er konden oude tractoren bekeken worden, kalfjes geaaid en er was de mogelijkheid je eigen ‘boerenbonte’ servies te beschilderen. Het leuke van de Nostalgische Landdagen en de Open erfdagen is dat het allebei om het boerenleven draait, maar toch zo verschillend is. ‘t Molentje wat grootschaliger, maar toch heel duidelijk met de nadruk én de liefde voor het boerenleven zoals dat vroeger was.

De Ouwendorperhoeve kleiner van opzet met de nadruk op diervriendelijk en biologisch. Hier kon men leren djembé te spelen, kijken hoe kunstenaars aan het werk waren en producten van de boerderij kopen. Ook mocht men vrijelijk over het erf lopen en kennis maken met de aanwezige dieren. De kinderen vermaakten zich in het schattige draaimolentje dat voortbewogen werd d.m.v. een fietsende muzikant. Hoe milieuvriendelijk en ontspannen wil je het hebben? Hier dus een andere kant van het boerenleven, maar zeker net zo leuk als bij boerderij ;t Molentje!