Logo — Garderen

Nieuws

Op paddenstoelentocht in de natuur!

25 okt, 2019
Op paddenstoelentocht in de natuur! —

Een wandeling door het bos is zelden zo leuk als in de herfst. Als de grond om je voeten bezaaid is met bladeren, je om de herfstplassen heen slalomt en paddenstoelen in allerlei soorten en maten als… paddenstoelen uit de grond schieten. In het najaar laat de natuur zich van een andere kant zien. Een look die gepaard gaat met een grote verscheidenheid aan zwammen, paddenstoelen en schimmels. Het is herfst: we gaan eropuit!

Advertentie
Ten Hulscher

Ontdek de natuur in en rond Garderen

Garderen is aan alle kanten omringd door schitterende natuur. Of je nu houdt van heide, weidse uitzichten of het bos: in ons dorp kom je ruimschoots aan je trekken. In deze tijd van het jaar trekken bezoekers en inwoners massaal de bossen in, waar zich aan de voeten van grote woudreuzen en kleine struiken schitterende taferelen voltrekken. Een fraaie groep vliegenzwammen met hun welbekende ‘rood met witte stippen’ verzamelen zich onderaan een berkenboom. Witte en bruine paddenstoelen poppen her en der op tussen de afgevallen bladeren. En aan de rand vind je misschien het onopvallende, bruine eekhoorntjesbrood.

Paddenstoelen: zoeken, kijken, plukken?

De zoektocht naar paddenstoelen is een leuk tijdverdrijf. Speuren langs de paden, turen in de verte en oprechte blijdschap wanneer er een nieuw exemplaar gevonden is. Zomaar, zonder enige voorkennis paddenstoelen plukken wordt daarbij ten strengste afgeraden: je moet weten wat je doet. Dat wat je wilt plukken, moet altijd vergeleken worden met tenminste twee veldgidsen, zo zeggen de kenners. Bovendien hebben sommige eetbare paddenstoelen een giftige dubbelganger, waardoor alleen een getraind oog ziet welke variant hij voor zich heeft. En zelfs dat is geen garantie voor succes, zo bleek tien jaar geleden. Toen plukte een doorgewinterde paddenstoelplukster naast champignons, ook de zeer gelijkende, groene knolamaniet. De vrouw overleed na het eten van deze zeer giftige paddenstoel. Voor ieder die graag de natuur in gaat om te zoeken naar zwammen en paddenstoelen raden wij daarom aan: neem het zekere voor het onzekere en laat ze staan. Zo kan een volgende voorbijganger er ook van genieten… en in de winkels vind je dit seizoen schappen vol paddenstoelen en champignons voor consumptie. Wel zo veilig!

Paddenstoelen in het gazon

Wanneer er veel organisch materiaal op jouw gras ligt of als er veel stikstof in de grond zit, kunnen paddenstoelen ook oppoppen in je eigen grasveld. Zij zijn echter onschuldig en brengen geen schade toe aan het gras of de ondergrond. Het zorgt vaak juist voor een speels effect tussen het groen! Voor iedereen die de paddenstoelen liever kwijt dan rijk is: je kunt ze eenvoudig weghalen door het gazon te maaien. Laat het gras staan of maai er omheen wanneer je liever nog even geniet van deze spontane mascottes van de herfst!