Logo — Garderen

Nieuws

Parachutes landen op Houtdorperveld

28 sep, 2015
Parachutes landen op Houtdorperveld —

Door Gonny Livestroo.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Vrijdag 18 september werden er in het kader van 71 jaar Market Garden zo’n 500 parachutisten gedropt op de heide van het Houtdorperveld tussen Garderen en Ermelo. De 4 vliegtuigen vlogen vanaf vliegveld Eindhoven naar het Houtdorperveld met elk ongeveer 60 parachutisten.

Na een dropping keerden de toestellen twee- of driemaal om ook de overige parachutisten te laten springen. De parachutisten, die uit verschillende landen kwamen, gebruikten voor deze gelegenheid ook elkaars parachute. Dit om zodoende te kunnen oefenen met parachutes die net even iets anders werken dan die van henzelf. Driemaal stegen de 4 vliegtuigen deze dag van Eindhoven op om de tocht naar de Veluwe te maken.

Tijdens de droppingen werd het verkeer op de Flevoweg om veiligheidsreden tussen de rotondes bij Speuld en Uddel korte tijd stilgelegd. De organisatie van de dropping was in handen van de 11e Luchtmobiele Brigade te Schaarsbergen in samenwerking met de gemeente Ermelo. In 1976 werd het Houtdorperveld al eens gebruikt voor filmopnamen van een paradropping voor de succesvolle bioscoopfilm A Bridge too Far.