Het is officieel zomer – en dus gaan we er massaal op uit. De natuur rond Garderen is een prachtig toneel voor mooie wandelingen of sportieve fietstochten. Maar: let goed op het groen langs de weg en in de bossen. Her en der staan planten die minder onschuldig zijn dan ze eruitzien…
Zeker voor kinderen hebben planten met bloemetjes een grote aantrekkingskracht. Een plant die echter niet zomaar aangeraakt kan worden, is de berenklauw met zijn witte schermbloemen. Het is niet voor niets dat de plant deze naam gekregen heeft: zijn bladeren hebben iets weg van klauwtjes. Er zijn twee soorten bekend, waarvan de ‘gewone’ berenklauw de milde variant is. Het sap en de stengels van de reuzenberenklauw zijn echter giftiger. Sta je in de zon en raak je vervolgens een reuzenberenklauw aan, dan kun je na een dag rode vlekken krijgen die jeuken en die gevolgd worden door zwellingen en blaren. Komt het sap in een oog terecht, dan kan dit zelfs tot blindheid leiden. Zo snel mogelijk afspoelen is een must, net als het vermijden van contact met de zon. Maar het belangrijkste: probeer een berenklauw niet aan te raken! Dit geldt zowel voor mensen als voor honden, omdat zij ook flinke brandblaren aan de plant kunnen overhouden.
Soms is het onderscheid tussen fluitenkruid en berenklauw lastig te zien. Onthoud dat fluitenkruid dunnere stelen en iets fijnere bloemen heeft. Bovendien bloeit deze plant van april tot juni, terwijl de berenklauw van juni tot oktober (de ‘gewone’ variant) of van juni tot augustus (de ‘reuzenvariant’) te vinden is. Twijfel je erg? Neem dan geen risico en vermijd aanraking!
Alsof er niets aan de hand is, banjeren schapen al kauwend door velden met berenklauw. De planten doen hen niets: ze vinden het juist heerlijk om berenklauw te eten. Daarom worden schaapskuddes regelmatig ingezet om de plant op een biologische manier te bestrijden. Ook grote grazers eten dit groen met een gerust hart. Denk daarbij in ons gebied aan wisenten, edelherten, damherten, Schotse hooglanders en reeën.