Logo — Garderen

Nieuws

Slipjacht in Garderen een belevenis

21 jan, 2016
Slipjacht in Garderen een belevenis —

Door: Gonny Livestroo.

Advertentie
YouTap

Afgelopen zaterdag, tijdens de jaarlijkse door Midland Hunt uit Berg en Dal georganiseerde slipjacht, weerklonk weer het bijzondere geluid van huilende bloedhonden over de Garderense velden. Huilend van ongeduld wel te verstaan, want deze prachtige honden willen op zo’n moment niets liever dan zo snel mogelijk hun ‘prooi’ bereiken, waarvan zij op dat moment weer de geur ‘oppikken’.

Deze prooi, de slip, bestaat uit een met koeienpens doordrenkte lap stof die door een ruiter te paard, voorafgaande aan de jacht, wordt meegesleept om het spoor uit te zetten. Een heel wat diervriendelijkere methode dan de voorheen gebruikelijke vossenjacht. Vijfentwintig deelnemers kwamen dit jaar naar boerderij ‘t Molentje van de familie Van de Brug aan de Apeldoornsestraat in Garderen die als begin- en eindpunt van de slipjacht fungeerde.

Een slipjacht bestaat uit diverse ‘runs’van elk zo’n 6 kilometer lang. Na elke run kunnen de honden, in dit geval zo’n 30 in totaal, even uitrusten. Ook voor de ruiters en hun paarden is dit geen overbodige luxe. De slipjacht is voor zowel mens als dier een behoorlijk intensieve sport, vooral als de velden zo drassig zijn als afgelopen zaterdag het geval was.

Ongeveer halverweg de slipjacht wordt de zogenaamde ‘sherrypauze’ gehouden. Dit jaar werden de deelnemers aande slipjacht hiervoor gastvrij ontvangen bij Heeja Ruitersport aan de Koningsweg in Garderen. Net als de locatie voor het begin- en eindpunt wordt de sherrypauze, voor de broodnodige variatie, elk jaar ergens anders gehouden.

Dat de slipjacht zo’n prachtig spektakel is om te zien, wordt waarschijnlijk mede bepaald door de strenge kledingeisen die aan de deelnemers worden gesteld. “Een rode jas voor de ruiter en daaronder liefst een schimmel als paard. Dat vind ik toch wel de allermooiste combinatie om te zien”, aldus een enthousiaste toeschouwer. Sommige deelnemers kiezen echter liever voor zwart en juist die combinatie van rode en zwarte jassen maakt het plaatje helemaal compleet.