Nieuws
Door: Gonny Livestroo.
Garderen heeft al een sms-groep, zodat mensen elkaar een seintje kunnen geven wanneer zich in hun woonwijk een verdachte situatie voordoet, en daar zijn onlangs een tweetal WhatsApp-groepen bijgekomen.
Politiechef de heer H.C.A. Wilbrink verrichtte bij de voordeur van Restaurant Camposing in Garderen de officiële openingshandel door het onthullen van een speciaal WhatsAppbord. Op het bord de tekst: Deze buurt is beveiligd met Security by WhatsApp alert. De borden worden geplaatst aan het begin van toegangswegen naar de wijken in het betreffende WhatsApp gebied.
De eerste groep die werd opgericht behelst de Dr. J.P. Kruimellaan, Eikenlaan, Kastanjelaan en Esdoornlaan. De coördinatoren van deze groep zijn Esther Brockötter en Sandra Mouw. Zij hebben samen het initiatief genomen hebben voor deze WhatsApp-groep, vanuit het gevoel dat er soms vreemde dingen gebeurden in de wijk. Zo’n WhatsApp-groep sprak ook bewoners van andere straten in deze wijk aan en zo ontstond de tweede groep in de Van de Craatslaan, Lindenlaan, Beukenlaan, Acacialaan en ‘t Boerenerf. Angela en Patrick Verkade zijn de coördinatoren van deze groep.
Wilbrink vertelde na de openingshandeling dat er in de gemeente Barneveld inmiddels al zo’n 40 WhatsApp-groepen actief zijn. Wilbrink: “Gebleken is dat het aantal woninginbraken in de gemeente Barneveld met 20% is gedaald door het snelle melden van bewoners na calamiteiten. Hoe sneller iets gemeld wordt, hoe sneller wij kunnen reageren.
Is er iets aan de hand dan mag men meteen 112 bellen. Een goede samenwerking tussen burgers en politie zorgt voor een veilige woon- en leefomgeving en zo’n melding krijgt de hoogste prioriteit. Hoewel de woninginbraken in de gemeente Barneveld daalde, was hij in Garderen onevenredig groot en ik ben dan ook heel blij met deze WhatsApp-groepen”.
De WhatsApp-groepen in de gemeente Barneveld staan overigens allemaal in direct contact met de veiligheidscoördinator Inge Jongeneel van de gemeente Barneveld, zodat deze direct kan zien of er iets aan de hand is. De coördinatoren van de wijken hebben onderling ook weer contact en zo ontstaat een soort ‘kruisbestuiving’ om verdachte situaties aan elkaar kenbaar te kunnen maken. Gebiedsagent Wilma Borren verzocht om vooral kentekens door te geven van verdachte voertuigen in de wijk. Borren: “Van de 17 inbraakpogingen in de afgelopen periode zijn er 10 afgebroken dankzij waarschuwingen vanuit de wijk”.
De WhatsApp-groep krijgt naderhand altijd bericht wat de bevindingen waren van de politie op de melding. Coördinator Mouw gaf de aanwezigen nog wat tips om niet onnodig te reageren op WhatsAPP-berichten. Mouw: “Dat voegt niets toe en wekt irritatie bij sommige deelnemers. Probeer echter wel begrip te hebben als er eens een foutje gemaakt wordt, we zitten in een leerproces”.
Mensen die niet zo handig zijn met een smartphone of er geen hebben, kunnen overigens een verdachte situatie ook telefonisch doorgeven aan een van de coördinatoren in hun wijk of direct contact opnemen met de politie.