Logo — Garderen

Nieuws

Uitbreiding vliegveld Lelystad doet stof opwaaien

8 sep, 2017
Uitbreiding vliegveld Lelystad doet stof opwaaien —

Het is volop in het nieuws: de uitbreiding van vliegveld Lelystad en zijn aanvliegroutes over de Veluwe. De uitbreiding is nodig is vanwege het maximum aantal vluchten dat inmiddels landt en vertrekt op Schiphol. Een tweede uitvalsbasis is cruciaal voor het vliegverkeer in Nederland, maar gaat niet zonder slag of stoot.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Vliegen over de Veluwe

Een nieuwe aanvliegroute (B+) vanaf vliegveld Lelystad kruist de Veluwe en vliegt over natuurgebied Radio Kootwijk en vliegveld Teuge. Voor die laatste betekent dit het stoppen van onder andere hun parachutevluchten, waardoor een faillissement onafwendbaar is. Ook het vliegen over stiltegebied Radio Kootwijk op zo’n 1,8 kilometer zet kwaad bloed bij een groot aantal mensen. Vliegveld Teuge is een petitie gestart onder de naam ‘Red de Veluwe’, met het doel om deze aanvliegroute tegen te gaan. Je kunt nog tot dinsdag 12 september 2017 jouw stem geven aan deze petitie.

Alternatieve vliegroute over gemeente Barneveld

‘Red de Veluwe’ heeft tegelijk met haar petitie de mogelijkheden van een alternatieve vliegroute onderzocht. Deze vliegroute (B++) laat Apeldoorn links liggen, maar vliegt voor een deel over gemeente Barneveld. Het is daarom goed mogelijk dat inwoners van Garderen en omstreken geluidshinder ondervinden van deze alternatieve route. Een definitieve uitspraak over de uiteindelijke vliegroutes zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten.