Logo — Garderen

Nieuws

Wisent nieuwste bewoner van de Veluwe

3 mei, 2016
Wisent nieuwste bewoner van de Veluwe —

Onze regio is een nieuwe diersoort rijker! Half april kwam een kudde wisenten naar het midden van de Veluwe om het natuurgebied meer van zijn oude allure terug te geven. De hoogste tijd om nader kennis te maken met dit bijzondere, robuuste dier.

Advertentie
Deurbeslag.nl

Imposant uiterlijk

Wie oog in oog staat met een wisent, zal op z’n minst onder de indruk zijn. De wisent (ook wel Europese bizon genoemd) heeft door zijn grote kop, horens en gespierde lijf een imposant uiterlijk. Een wisentstier kan wel drie meter lang worden, met een schouderhoogte gelijk aan de lengte van een volwassen mens. De beesten zijn echter niet agressief: ze rennen eerder weg voor mensen, dan dat ze hen aan zullen vallen.

Terug naar de roots van de wisent

Dat het dier in verschillende natuurgebieden in Nederland uitgezet wordt, is op zich niet verwonderlijk. Eeuwen geleden was dit het leefgebied van de wisent, dat zich uitstrekte van West- tot Oost-Europa. Vanwege de ontwikkeling van steden en de bewerking van grondgebied, werd het leefgebied van de beesten steeds kleiner. Helaas zorgde dat ervoor dat de bizon ruim honderd jaar geleden uitstierf in het wild. Om te voorkomen dat het dier ook in gevangenschap zou uitsterven, werd gefokt met de enkele exemplaren die er nog waren in dierentuinen. Dit lukte zo goed, dat de wisenten in hun oude habitat werden uitgezet in het wild en op semi-vrije plekken.

Een lust voor het oog… en voor de natuur!

De wisent leeft graag in bosrijke omgevingen, waar hij onder andere struiken, bladeren en resten van de bosbodem eet. Daarmee zijn ze een belangrijke schakel in het ecosysteem. Door hun gewoel banen ze een weg voor andere planteneters, die zo op plaatsen komen die ze anders niet hadden kunnen bereiken.

Om de indrukwekkende wisent zelf te bekijken, moet je nog even geduld hebben. De eerste periode krijgen de dieren de kans om in alle rust te wennen aan hun nieuwe omgeving – zonder pottenkijkers! Pas daarna is er de mogelijkheid om onder leiding van een gids het fascinerende dier te bekijken op de Veluwe.