Logo — Garderen

Nieuws

Zoektocht naar schilderij ‘het dorp Garderen’

23 jun, 2015
Zoektocht naar schilderij ‘het dorp Garderen’ —

In december 2015 bestaat de Oudheidkundige Kring Voorst (OKV) 40 jaar. Om dit feit te vieren worden een aantal evenementen opgezet onder de naam: ‘Voorst schrijft geschiedenis’. Een van deze evenementen is een tentoonstelling over de 19de eeuwse schilder Peter Visser. Van enkele schilderijen van Visser is bekend waar zij zich bevinden, maar van een aantal andere is de verblijfplaats onbekend. Een van deze ontbrekende schilderijen is genaamd ‘het Dorp Garderen’.

Advertentie
Standaard afbeelding

Peter Visser was een landschapsschilder en vereeuwigde talloze boerderijen en dorpsgezichten op de Oost-Veluwe, in de Achterhoek en in Salland. Zijn stijl was heel bijzonder. Een wat vage kleur blauw en bruin had duidelijk zijn voorkeur bij het schilderen en zijn perspectief was nogal eigenaardig. Tegenwoordig zou je spreken van naïeve kunst.

Visser werd in 1818 geboren in Doetinchem en vestigde zich via Garderen in 1855 als schilder in Oene bij Epe. Rond 1860 vertrok hij alweer naar Arnhem en is er niets meer van hem vernomen tot hij in 1879 in het donker in de Rijn viel en verdronk. Van zijn hand zijn een 30-tal ingekleurde pentekeningen en schilderijen uit de regio bekend. Van Vilsteren in het Noorden, Raalte in het Oosten, Hummelo in het Zuiden en Garderen in het Westen.

Op 12 september 2015 organiseert de Oudheidkundige Kring Voorst een eendaagse tentoonstelling in Dorpshuis De Arend te Nijbroek waarbij de de huidige eigenaren met hun schilderijen of pentekeningen bij elkaar worden gebracht. Deze tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. De Oudheidkundige Kring Voorst heeft de historische vereniging Ampt Epe gevraagd om haar te helpen met de zoektocht naar de schilderijen.

Ampt Epe heeft op haar beurt oud-Epenaren Henk en Karla Smit, nu woonachtig in Garderen, benaderd met het verzoek te helpen speuren naar het schilderij van Garderen.

De oproep luidt als volgt: Wie weet waar het schilderij ‘het Dorp Garderen’ zich bevindt en/of wie de eigenaar is? Wie heeft een ander schilderij of pentekening van P. Visser in zijn bezit of weet van het bestaan af.

Wie vermoedt een ongesigneerde ‘Visser’ in huis te hebben wordt ook verzocht te reageren. Mocht u informatie hebben dan kunt u zich melden bij: smitj@hetnet.nl/tel.nr. 06-51159422 of gonnylivestroo@gmail.com/06-12760643.