Logo — Garderen

Nieuws

Zwijnen spotten in Garderen

22 mrt, 2022
Zwijnen spotten in Garderen —

Bezoekers van de Garderense bossen zullen ongetwijfeld een glimp van ze hebben opgevangen of zelfs oog in oog met ze hebben gestaan: het wilde zwijn. Niet voor niets is dit dier één van de ‘Veluwse Big Five’. Of het nu een fietstocht is door een schemerig bos of een boswandeling waarbij je heel bewust naar ze op zoek bent: de wilde zwijnen laten zich regelmatig zien. Nu de lente aangebroken is, zijn de volwassen dieren niet meer alleen. Ze worden gevolgd door… hun frislingen!

Advertentie
YouTap

Ontmoet het jonge kroost

Frislingen zijn de biggen van wilde zwijnen. De biggen worden geboren tussen februari en juni, maar de meeste beschuiten met muisjes worden gegeten in maart. Na een draagtijd van ongeveer 110-120 dagen worden er per nest ongeveer zes biggen geboren. Ze zijn dan nog kaal, maar al na een week krijgen ze een vacht met allemaal horizontale strepen. Dit ‘boevenpakje’ verdwijnt weer na drie tot vijf maanden.

Goed vertoeven in de bossen van Garderen

Wilde zwijnen verblijven in voedselrijke loofbossen en gemengde bossen. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor eiken- en beukenbos, want beukennootjes en eikels hebben ze graag op hun menu. Daarnaast houden ze van gras, knollen, vruchten, bessen en eigenlijk alles wat er te vinden is in hun omgeving: het zijn echte alleseters. Naast goed voedsel vindt een wild zwijn het belangrijk dat er voldoende moerassige plekken in zijn leefomgeving zijn. Het modderbad is hun persoonlijke kuuroord, ter verzorging van hun huid en vacht én om de parasieten in hun vacht te verstikken. Het modderlaagje dat op hun huid blijft zitten na het bad halen de wilde zwijnen weg door tegen een boom aan te schuren. Deze modderbaden zijn ook terug te vinden in de bossen van Garderen: je kan ze herkennen aan de diepe plassen met wroetsporen. Het maakt onze bossen de ideale locatie voor zwijnen!

Op kraamvisite

De voorjaarszon maakt het aantrekkelijk om erop uit te gaan in en rond Garderen. Ga je het bos in en kom je (per ongeluk) wilde zwijnen tegen? Houd er dan wel rekening mee dat moederzwijnen met jonge biggen soms agressief kunnen reageren. Afstand houden en goed opletten op een eventuele hond zijn dus belangrijk! Wil je de zwijnen van dichtbij bekijken op een plek die daar speciaal geschikt voor is? Ga dan naar het Wildscherm in het Speulderbos. Net na zonsondergang is de kans het grootst dat u daar wild spot. Overdag verblijven de wilde zwijnen meestal in hun nest, verscholen in dichte bebossing. Zorg wel dat je muisstil bent: niet alleen omdat geluid de zwijnen weg jaagt, maar ook zodat je het knorrende en grommende geluid van de beesten kunt horen!