Logo — Garderen

Nieuws

Stapje voor stapje… op bezoek bij de wisenten!

20 jun, 2016
Stapje voor stapje… op bezoek bij de wisenten! —

Tekst: Angelique Overbeek

Advertentie
Deurbeslag.nl

Gingen de wisenten door de bossages rond het watervennetje… iets teveel toeschouwers… en hup: ze waren weer één met hun achtergrond! Nee, de enige zichtbare wisenten bleven de wisent bij de ingang van ‘de Sfinx’ en de wisent op het door de leerlingen van de basisscholen De Roedel en de Zaaier, aangeboden canvas. Ze moeten gewoon nog even wennen… en dat gaat stapje voor stapje.

Wisent-1

Lange tijd is er gesproken over dit project, zijn partijen bij elkaar gebracht, werden knopen gehakt en al wat op papier stond werd onomkeerbaar, werkelijkheid! Stichting Ark, Staatsbosbeheer, stichting Wisent op de Veluwe en de gidsen van o.a. IVN Barneveld/Apeldoorn hebben hard gewerkt om de wisenten van een leefgebied te voorzien en brengen nu met groeiende kennis en grote liefde voor de natuur op de Veluwe de beleving naar de toeschouwers, de wandelaars, natuurminnenden en toeristen. Stap voor stap…

Wisenten zullen hun stukje bijdragen aan het verwilderen van de Veluwe als natuurlijke hoveniers, landschapsarchitecten zo je wilt. Stieren zijn tenslotte creatief, hebben grote liefde voor natuur, houden van alles wat mooi en smakelijk is. We hebben afscheid moeten nemen van de volwassen stier… de natuur is meedogenloos evenals de aard van een stier…maar kan ook moois terug geven en dat is gebeurd in de vorm van een prachtig jong stiertje. Te zijner tijd zal er nog een stier bijkomen, maar alles op zijn tijd… stap voor stap…

Wisent-2

Ook houden we jullie op de hoogte over de wisenten, hun leefgebied gaat bijvoorbeeld van 17 hectare wengebied naar 400 hectare woongebied die ze delen met de andere dieren. Prinses Laurentien, speciale Adviseur van Rewilding Europe, benadrukte nog wat kinderen al weten: alle ontwikkelingen gaan stapje voor stapje!

Genoeg geschreven. Jullie willen ze zien! En dat kan. Vanaf nu zijn de excursies te boeken via www.wisentopdeveluwe.nl. Heel overzichtelijk… stapje voor stapje!

Radio Kootwijk